HV:- a piskótához:
3 tojás
3 ek. cukor
3 ek. liszt
fél kk. sütőpor
fél kk. sütőpor
-a krémhez:
0,5 liter tej
4 dkg étkezési keményítő
10 dkg búzadara
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk. vaníliakivonat/1 csomag vaníliáscukor
0,5 kg túró áttörve
0,5 dl tejszín
0,5 liter tej
4 dkg étkezési keményítő
10 dkg búzadara
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk. vaníliakivonat/1 csomag vaníliáscukor
0,5 kg túró áttörve
0,5 dl tejszín
- a tejfölös réteghez:
500 gr. tejföl
1,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
fél citrom leve
4 lap/8 gr zselatin
500 gr. tejföl
1,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
fél citrom leve
4 lap/8 gr zselatin
fél dl víz
- és még:
barackdzsem
6 db babapiskóta
1 kk. fahéj
- és még:
barackdzsem
6 db babapiskóta
1 kk. fahéj
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a formát alul sütőpapírral béleltem.
A piskótához a tojások sárgáját kézi mixerrel fehéredésig sűrű krémmé kevertem a cukorral. A lisztet és a sütőport rászitáltam és a masszába kevertem. A keményre vert fehérjét 3 részletben óvatosan forgattam a tésztába, míg egynemű nem lett.
15 perc alatt készre sütöttem.Kihűlés után vízszintesen kettévágtam, az alsó lapot visszatettem a formába, és megkentem barackdzsemmel.Most a forma oldalát béleltem sütőpapírral.
A tejet simára kevertem a búzadarával, cukorral és a keményítővel, és kevergetve sűrű krémmé főztem, közben belereszeltem a citromhéjat és hozzáadtam a vaníliakivonatot is.(Ha vaníliás cukorral dolgozunk, azt csak a tűzről már levéve keverjük bele.) A túrót a tejszínnel krumplinyomóval áttörtem és belekevertem a már kissé kihűlt tejes krémbe. 4 evőkanálnyit félreraktam, a többit elegyengettem az alsó piskótalapon, majd ráhelyeztem, vízszintesre lapogatva, a második piskótalapot, amit ezután szintén barackdzsemmel kentem meg.
A zselatint a vízben megáztattam, óvatosan felmelegítettem, hogy teljesen felolvadjon. A tejfölt, tejszínt és a többi hozzávalót kézi mixerrel habosítottam és közben belekevertem, egyenletesen csorgatva a már nem túl forró, de még teljesen folyékony zselatint.
A második piskótalap tetejére öntöttem, elsimítottam. Ezután hűtőbe raktam, és a teljes dermedés után - ehhez kell 2-3 óra legalább - díszítettem: a félretett búzadarás krémből gombócokat formáztam, meghempergettem az aprítógépben a fahéjjal morzsásított piskótamorzsában, és ezzel szórtam meg a torta tetejét is. Jó étvágyat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése