Imádtam, először, mert mikor készítettem, picit visszajött a karácsonyi hangulat, másodszor, mert könnyű volt a tésztájával dolgozni, harmadszor pedig, mert féltem, hogy száraz lesz, nem lesz elég bele ez a töltelék, de tévedtem. Elsőre megy a család kedvenc receptjei közzé. Máskor a baracklekvárral nem spórolok, több megy bele.
HV:
a tésztához:25dkg liszt, 4dkg puha vaj+formához, csipet só, 2dkg élesztő, 2ek cukor, 1,5dl tej, 2 tojássárgája.
A lekváros töltelékhez: 25dkg baracklekvár
A diós töltelékhez: 8dkg dió, 6dkg cukor, 0,8dl víz, fél citrom reszelt héja, 1evőkanál zsemlemorzsa, vagy darált keksz.
A mákos töltelékhez:8dkg mák, 6dkg cukor, 0,8dl víz, fél citrom reszelt héja, 1ek zsemlemorzsa, vagy darált keksz.
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk, a langyos tejjel és 1 ek cukorral. Ha felfutott hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává gyúrjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk.
A dió és máktöltelék elkészítése: a vizet felforraljuk a cukorral szirupnak, beleöntjük az előzőleg elkevert száraz anyagokat, majd 1-2percig együtt főzzük, míg összeáll.
A tésztát hat csíkra vágjuk. A csíkok széleit megkenjük vízzel. Mindegyik töltelékkel két csíkot töltünk meg. Nyomózsákból rányomjuk a tölteléket, majd hengerekké formázzuk a csíkokat, hogy a tölteléket bezárja a tészta. Egy lekváros, egy diós és egy mákos csíkot összefonunk. A kuglófformát kikenjük, kilisztezzük, majd az első fonatot az aljára tesszük. Egy kevés vízzel megkenjük, hogy a másik fonat hozzáragadjon és sütés után se váljanak szét. A másik fonatot ráhelyezzük és meleg helyen még 35-40percet kelesztjük. 180fokra előmelegített sütőben 30 percet sütjük, majd 150fokon további 15 20 percig sütjük. Kicsit hűl és jöhet ki a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése