gyönyörűek ugye?

gyönyörűek ugye?
Sok-sok finomság

2012. január 14., szombat

Cseh kolacs

Ez is egy finom élesztős süti és különösen tetszik, hogy a tölteléket úgy lehet variálni, ahogy nekünk tetszik, próbáljátok ki.

HV:HOZZÁVALÓK:

A kelt tésztához:

500 gr liszt
35 gr élesztő
2,5 dl langyos tej
70 gr cukor
80 gr olvasztott vaj
1/2 kk. só
1 citrom reszelt héja
1 tojás

A túrótöltelékhez:

60 gr vaj
180 gr cukor
500 gr túró
2 tojássárgája
2 tojásfehérje
30 gr étkezési keményítő
Diótöltelékhez: 
2,5dl tej
250g darált mák
100g cukor
2ek darált kekszmorzsa
Továbbá
eperlekvár
1 tojás

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos tejjel, hozzáadunk egy pici cukrot, és a mélyedésbe öntjük. Tetejét meghintjük egy kevés liszttel, letakarjuk a tálat, és addig kelesztjük a kovászt, amíg a teteje hólyagos, töredezett lesz. Hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, az olvasztott vajat, a sót, a reszelt citromhéjat és a tojást, simára kidolgozzuk. Letakarjuk, és addig hagyjuk kelni, amíg eredeti térfogatának kétszeresére nem nő.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A túrótöltelékhez habosra keverjük a vajat a cukorral, majd a túróval. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az étkezési keményítőt és a rumot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lazán a túrókrémhez keverjük.
A diótöltelékhez a tejet felforraljuk és leöntjük vele a diós-cukros-kekszmorzsás keveréket.
A kelt tésztából rudat formálunk, és azonos vastagságú, 16 darab, kb. 60 gr-os szeletekre vágjuk. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy a rudat elfelezzük, majd az így kapott mindkét rudat 8 egyenlőre részre osztjuk.
Az egyes tésztadarabkákat a munkalapon gombócokká formáljuk. A gombócokat kb. 12 cm átmérőjű korongokká lapítjuk, belsejüket elvékonyítjuk, peremüket felmagasítjuk-megvastagítjuk,Kikent tepsire rakosgatjuk őket, itt még lehet tovább formálni. Villával sűrűn megszurkáljuk, a peremüket megkenjük a tojással. Váltakozó sorrendben a belsejükbe halmozzuk a túró- és diótölteléket, a közepükbe egy kevés eperlekvárt teszünk.Még egyszer kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük őket. És nézzétek milyen szépek. Én kicsit nagyokra hagytam őket, máskor kisebbek lesznek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése