Karácsonyi kalácskoszorú:
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 2,7 dl tej
- 1 nagy tojás
- 2 ek. cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 dkg élesztő
Töltelék:kis üveg lekvár (nálam sárgabarack)
20dkg dió
10dkg cukor
csipet fahéj
kb.7dkg apróra vágott marcipán
A tésztához a cukorban felfuttattam az élesztőt, majd a többi hozzávalóval, egy könnyű tésztát dagasztottam. Ezután hagytam kelni kb. 1 órát.
Addig megcsináltam a tölteléket.
A cukrot, a fahéjat és a diót összekevertem, a marcipánt picire vágtam.
Amikor duplájára kelt a tészta, kinyújtottam. Megkentem a lekvárral. Rászórtam a tölteléket és a marcipándarabokat.Feltekertem, mint a bejglit.
A legnagyobb sütőlemezem hátuljára terítettem egy sütőpapírt és a feltekert tésztát karikába hajlítva átemeltem rá. Egy éles késsel bevagdostam, mintha szeletelném, de nem vágtam át.
Ezután a szeleteket kissé kifordítottam, hogy takarják félig egymást.
Letakartam és kb. 30 perc alatt újra kelesztettem.
Ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Ezután egy felvert tojással lekentem.
35perc elég volt neki a sütőben. Igaz, hogy a recept azt írta, hogy sütőlemez hátulján csináljam, én nem űgy csináltam, meg is bántam, mert nem tudott hova terjeszkedni a tészta. Máskor úgy csinálom. Nagyon puha lett a tészta, mindenkinek nagyon ízlett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése