HV:
A mézes lapokhoz:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 ek méz
- 7,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 kk szódabikarbóna
A mákos piskótához:
- 180 g cukor
- 120 g liszt
- 6 db tojás
- 3 ek víz
- fél dl étolaj
- 1 kk sütőpor
- 95 g őröletlen mák
Krémhez:
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 35 dkg vaj
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
Tetejére:
- 15 dkg dió
elkészítés
Mákos piskótatészta készítése:
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Hozzáadjuk a mákot is.
- A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
- Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30x20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!). A sütőajtót, lévén piskótáról van szó, ne nyitogassuk! :)
Mézes lapok készítése:
- Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk és 2 lapban 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük (ugyanabban vagy ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát). Vigyázat, a lap - mint minden más mézes, szalalkális, stb. - könnyen törik.
Krém készítése:
- A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.
Összeállítás:
- Először is, 5-6 ek krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém.
- A tetejére gorombára vágott, serpenyőben előzőleg megpirított diót szórunk és/vagy olvasztott csokit csorgatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése