gyönyörűek ugye?

gyönyörűek ugye?
Sok-sok finomság

2011. december 16., péntek

Francia mákos

Itt egy újabb finom süti recept. Próbáljátok ki.
HV:

A mézes lapokhoz:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek méz
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
A mákos piskótához:
  • 180 g cukor
  • 120 g liszt
  • 6 db tojás
  • 3 ek víz
  • fél dl étolaj
  • 1 kk sütőpor
  • 95 g őröletlen mák
Krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
Tetejére:
  • 15 dkg dió
elkészítés
Mákos piskótatészta készítése:
  1. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Hozzáadjuk a mákot is.
  2. A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
  3. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30x20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!). A sütőajtót, lévén piskótáról van szó, ne nyitogassuk! :)
Mézes lapok készítése:
  1. Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk és 2 lapban 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük (ugyanabban vagy ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát). Vigyázat, a lap - mint minden más mézes, szalalkális, stb. - könnyen törik.
Krém készítése:
  1. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.
Összeállítás:
  1. Először is, 5-6 ek krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém.
  2. A tetejére gorombára vágott, serpenyőben előzőleg megpirított diót szórunk és/vagy olvasztott csokit csorgatunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése