HV:A tésztához
500 g liszt
200 g margarin
100 g cukor
2 tojás
1/2 citrom leve
csipetnyi só
Az almás töltelékhez
1000 g alma
100 g cukor
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál búzadara
A mákos töltelékhez
100 g darált mák
100 g cukor
1 citrom héja
2-3 evőkanál olvasztott margarin
A diós töltelékhez
100 g darált dió
100 g cukor
2-3 evőkanál olvasztott margarin
A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej
baracklekvár
Elkészítés:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át pihentetjük.
Meghámozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük az almát. A cukorral és a fahéjjal megpároljuk úgy, hogy ne maradjon alatta lé.
A mák- és a diótöltelék hozzávalóit a libazsír kivételével külön-külön összekeverjük.
Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát, és három részből a forma méretével azonos nagyságú lapot nyújtunk. A formába helyezzük az első lapot, és rátesszük a máktölteléket. Meglocsoljuk libazsírral, és befedjük a második lappal. Erre kerül az almatöltelék, majd a harmadik lap.
Kettéosztjuk a negyedik lapot, és mindkettőt kinyújtjuk.
A diótöltelékre helyezzük az elsőt, megkenjük baracklekvárral, és ráterítjük a másikat.
A sütemény tetejét átkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, amelyet villa segítségével tetszőlegesen mintázhatunk.
180 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése