Almás -vaníliás párnák
Töltelék:
5 kis alma
2 ek citromlé
3 lapos ek cukor
1 evőkanál vaníliás porcukor, de lehet sima vaníliás cukor is
1 teáskanál fahéj
1 dl tojáslikőr, vagy tejszín - én likőrrel csináltam
fél tasak vaníliás pudingpor(nekem tejszínes volt csak itthon) - 3-4 evőkanál víz
tészta:
50 dkg liszt
1 nagy csomag sütőpor (15 g-os)
25 dkg túró
0,8 dl tej
12 ek olaj
15 dkg porcukor
1 citrom héja
csipet só
1 tojás a kenéshez
Először célszerű a tölteléket elkészíteni. Az almákat meghámozzuk és kis darabokra vágjuk. Beleszórjuk egy kisebb lábasba. Hogy ne barnuljon meg, megöntözzük némi citromlével. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és felforrósítjuk. Amikor már kellően meleg ráöntjük a tojáslikőrt. Ezt nem célszerű túlforralni. Amíg melegszik az alma, a pudingport simára keverjük 3 evőkanál hideg vízzel. Az almás keverékhez öntjük, majd folyamatosan kevergetés mellett pár perc alatt besűrítjük.
Amíg hűl, elkészítjük a tésztát. Összetörjük a túrót, hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, a reszelt citromhéjat, és a sót. Átszitáljuk a lisztet, elvegyítjük benne a sütőport, majd hozzáadagoljuk a többi hozzávalóhoz. Összegyúrjuk, kezelhető, nem ragadós tésztát kapunk. Nem kell pihentetni, már nyújthatjuk is. Lehetőleg jó vékonyra, mert nagyon megnőnek.
Próbáljunk megközelítőleg azonos méretű téglalapokat vágni a tésztából . Én nagyobbakat vágtam és a felére tettem a tölteléket, a másik felét bevagdostam, de úgy hogy át ne vágjam a tésztát, csak kis bemetszéseket csináltam. Előmelegített sütőben teszem, de előtte megkenem tojássárgával. Aranybarnára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése