Volt egy kis maradék almám, igaz, hogy kicsit babrás, de megérte, mindenkinél 10/10-es lett.
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
1 tk. só
20 dkg hideg vaj
6-8 ek. jéghideg víz
Töltelék hozzávalói:
5-8 dkg barna cukor (ízlés szerint)
2 tk. keményítő
1/2 tk. fahéj
3-4 db. alma, hámozva és lereszelve
1/2- 1 dl víz, attól függ, mennyi levet ereszt az alma
A tésztához a lisztet elkevertem a sóval, majd hozzáadtam az apróra vágott hideg vajat, a liszttel összemorzsoltam és annyi hideg vizet adtam hozzá, hogy jól összeálljon a tészta. Nem tettem bele cukrot, de lehet bele pici porcukrot tenni. Ne legyen lágy, mert akkor nehéz lesz vele dolgozni. Addig a hűtőbe tettem, amíg a tölteléket elkészítettem és kihűlt. Az almákat meghámoztam, lereszeltem nagyon finomra. Egy kisebb fazékban a cukorral és a vízzel feltettem főzni, csak pár perc kell neki. Megszórtam fahéjjal és besűrítettem pár kanál vízzel elkevert keményítővel. Hagytam teljesen kihűlni. A tésztát kivettem a hűtőből, kétfelé osztottam, az egyiket kinyújtottam jó vékonyra, nagy pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki, ezeket megkentem az almás töltelékkel, a szélén hagytam ki helyet, azt tojásfehérjével lekentem. A másik tésztalapot is kinyújtottam és a rácsozóval megmintáztam, ebből is köröket szaggattam, több-kevesebb sikerrel, ezt ráfektettem a töltelékre. A maradék tésztát a végén újra összegyúrtam, kinyújtottam és vékony kis csíkokat végtam, amit a kekszek szélére raktam, picit összenyomkodtam a szélét, majd egy virágos kiszúróval a szélét cakkosra levágtam, sütőpapíros tepsire tettem. Egy felvert tojással lekentem a kis kekszeket és 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütöttem, amíg szép aranysárgák nem lettek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése